În urma cercetărilor şi a investigaţiilor desfăşurate, polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca – Biroul de Investigații Criminale – au documentat activitatea infracțională a doi bărbați, din Zalău, care ar fi comis mai multe tâlhării pe raza municipiului Cluj-Napoca.

În fapt, în perioada aprilie – iunie 2016, cei în cauză ar fi comis, pe raza cartierelor Mărăşti şi Mănăştur, din Cluj-Napoca, infracțiuni de tâlhărie prin smulgerea lănțișorului.

În principiu, victimele acestora sunt femei, cu vârste de peste 50 de ani, surprinse pe străzi sau alei mai puțin circulate.

Cei doi, în vârstă de 32, respectiv 30 de ani, din Zalău, au fost depistați și arestați preventiv, la intervale diferite de timp, în luna iunie.

În urma probatoriilor administrate, în sarcina acestora au fost reținute șapte infracțiuni de tâlhărie prin smulgerea lănțișorului de la gât.

Fapte reținute:

***La data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 12:00, cei doi ar fi deposedat o femeie de lănțișorul pe care-l purta, în timp ce aceasta se afla pe aleea Bârsei, din Cluj-Napoca, context în care i-ar fi provocat acesteia leziuni în zona gâtului.

***La data de 16 mai a.c., în jurul orei 15:30, o femeie a sesizat că a fost deposedată de către persoane necunoscute de lănțișorul pe care-l purta, în timp ce intra în incinta unui imobil de pe strada Ciocârliei, din Cluj-Napoca.

***La data de 22 mai a.c., în jurul orei 12:30, o femeie a sesizat că, în timp ce se deplasa pe aleea Bârsei, din Cluj-Napoca, a fost atacată din spate de un bărbat necunoscut care i-a smuls de la gât un lănţişor din aur, cauzându-i un prejudiciu de circa 5.000 de lei.

***La data de 23 mai a.c., în jurul orei 22:15, unei femei i-ar fi fost smuls lănțișorul de la gât în timp ce se deplasa pe strada Mehedinți. Ulterior, aceasta ar fi fost împinsă, căzând la pământ.

***La data de 6 iunie a.c., în jurul orei 15:45, unui bărbat i-ar fi fost sustras, prin smulgere, lănțișorul, anterior fiind amenințat cu acte de violență. Bărbatul se afla la intrarea într-un imobil de pe strada Grădinarilor, din Cluj-Napoca.

***La data de 9 iunie a.c., în jurul orei 12:00, două femei, care se deplasau pe o alee din zona străzii Fabricii, au fost deposedate de lănțișoarele pe care le purtau. Cele în cauză ar fi fost abordate de unul dintre cei doi, sub pretextul localizării unui supermarket.  

***La data de 15 iunie a.c., în jurul orei 14:00, o femeie care se afla pe o alee din zona străzii Peana, din Cluj-Napoca, ar fi fost acostată de doi cei doi, fiindu-i smuls de la gât lănţişorul.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celor doi, precum și pentru recuperarea prejudiciilor create, sub coordonarea unității de parchet competente.

PENTRU PREVENIREA UNOR ASTFEL DE FAPTE, POLIȚIȘTII ADUC ÎN ATENȚIE URMĂTOARELE ASPECTE:

Victimele preferate ale acestui gen de fapte sunt femeile a căror ţinută lejeră de vară expune bijuteriile şi facilitează smulgerea acestora.

În astfel de cazuri, infractorii acţionează rapid, pe stradă, venind în fugă din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus, smulg bijuteria şi se pierd ulterior în mulţime sau dispar pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona.

Astfel de cazuri pot fi întâlnite şi în mijloacele de transport în comun, întrucât  tâlharii profită de aglomeraţia la urcarea şi coborârea din acestea. Aceştia  acţionează în staţii, când uşile se închid, victima rămânând blocată înăuntru.

Evitați purtarea ostentativă de bijuterii respectiv, lănţişoare, brăţări sau cercei, care pot fi tentante pentru tâlhari.

Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate, slab circulate, precum gangurile sau străduţele lăturalnice.

Atragem atenția că şi copiii pot fi victime ale acestor fapte. De aceea vă recomandăm să nu îi expuneţi inutil unor pericole, acceptând ca ei să poarte la vedere, oricând și oriunde,  bijuterii valoroase. Dacă totuşi o fac, sfătuiţi-i să nu se lase atraşi în locuri izolate de către persoane necunoscute, indiferent de pretextul folosit de acestea.

Anchetatorii care documentează acest gen de infracţiuni, vă recomandă să nu încercaţi să vă opuneți prin forță dacă sunteți victima unei tâlhării. Este mult mai util să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, constituția fizică, vestimentația şi dacă este posibil cât mai multe detalii, cum ar fi numărul maşinii, porecle între agresorii, dacă sunt mai mulţi, modalitate de abordare.  

De asemenea, în cazul tâlhăriilor, este bine să rețineți că, indiferent de valoarea materială sau sentimentală a unor bunuri, integritatea corporală sau viaţa dumneavoastră sunt mult mai importante, iar datele care pot fi oferite ulterior polițiștilor vor ajuta la o cât mai rapidă identificare a infractorilor.

În cazul acestui gen de infracţiuni, cea mai bună metodă de apărare este strigătul de ajutor. Acesta are un efect descurajant și îl poate determina pe agresor să-şi abandoneze planul.

Dacă sunteți martori la comiterea unei tâlhării,  nu protejaţi infractorii prin tăcere, dându-le prilejul să mai comită și alte fapte. Sesizaţi Poliţia prin Apelul Unic de Urgență 112 pentru a spori şansele de identificare, prindere şi  pedepsire a infractorilor.