Fundatia culturala Etnostar in parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizeaza simbata, 26 septembrie 2020, de la ora 16, spectacolul folcloric “Grigore Lese si Dor Transilvan” cu ocazia aniversarii a 25 de ani de activitate artistica a ansamblului folcloric Dor Transilvan al Companiei de Transport Public din Cluj Napoca, in calitate de mesager cultural al Clujului in festivaluri internationale.

Timp de 25 de ani, ansamblul folcloric Dor Transilvan a reprezentat Clujul si Romania in peste 80 de festivaluri internationale, pe trei continente: Europa, America si Asia.

Inceputa in 1995 prin participarea la festivalul concurs-international de la Middlesbrough, Anglia, activitatea de reprezentare culturala a Clujului a consemnat de-a lungul anilor citeva momente deosebit de importante.

 Primarul orasului Middlesbrough multumea ansamblului pentru participarea la festival cu cuvintele: “Nu pot decit sa va admir pe toti pentru felul cum ati dansat si pentru impactul pe care l-ati avut asupra locuitorilor orasului Middlesbourgh.  As vrea sa fi putut lua mai mult material filmat cu grupul vostru si poate intr-o zi o sa fie posibil sa vizitez Romania. Pare un loc fermecator, judecind dupa felul cum ati dansat, dupa dansurile si muzica cantata de orchestra, care au fost fantastice! Multumesc pentru tot ce ati facut si stiu ca locuitorii din Middlesbrough va doresc de asemenea numai bine si succes in continuare”. Judith James, primar Middlesbrough

Obtinerea trofeului “Oscar pentru folclor” la festivalul international din Gorizia, 1999, a reprezentat pentru ansamblul  Dor Transilvan o noua confirmare a statutului de mesager cultural al folclorului romanesc.

Anul 2017 a fost anul reprezentarii Clujului la manifestarile culturale organizate in doua orase infratite cu Municipiul Cluj Napoca: Rockford, Ilinois, SUA  si Suwon, Corea de Sud. A fost anul in care ansamblul Dor Transilvan a reusit performanta de a reprezenta Clujul pe trei continente: Europa, America si Asia.

Cea mai importanta reprezentare a Clujului si Romaniei in festivaluri internationale  a avut loc in 2018, anul  Centenarului Marii Uniri, cind ansamblul a participat la festivalul international de la Shanghai, fiind urmarit pe postul national de televiziune de peste 200 milioane de telespectatori.

Colaborarea cu Grigore Lese la realizarea acestui spectacol aniversar se datoreaza valorii acestui artist, acuratetii si autenticitatii repertoriului sau. Un model de valorificare scenica a folclorului romanesc pe care il urmeaza si ansamblul Dor Transilvan.

Pentru a proteja publicul iubitor de folclor in aceasta perioada de pandemie, spectacolul aniversar al ansamblului Dor Transilvan se va desfasura in aer liber, in parcul Etnografic Romulus Vuia, respectind masurile de distantare sociala, cu un numar maxim de 400 de spectatori.

Biletele se pot procura online pe paginile: iabilet.roentertix.romyticket.ro

Fundatia Etnostar,

Presedinte Tiberiu Groza