În perioada 3-7 iulie 2019, pentru a marca aniversarea a 20 de ani de relații de înfrățire cu orașul sud-coreean Suwon, Primăria Cluj-Napoca organizează ”Festivalul Cluj-Suwon”루지 수원축제 (Cluj – Suwon Ciuc Je) și târgul meșterilor populari – „Clujul Tradițiilor”.
Timp de cinci zile prezența sud-coreeană în orașul nostru va putea fi simțită în principalele spații publice, prin degustări gastronomice, evenimente culturale, precum muzică de jazz, expoziții de produse ale meșteșugarilor sau chiar demonstrații de caligrafie sau vestimentație tradițională coreeană și românească. 

În Piața Unirii, Asociația Meșterilor Populari Clujeni îi așteaptă pe clujeni și turiști începând din acest sfârșit de săptămână, la târgul de meșteșugari „Clujul Tradițiilor”. În cadrul evenimentului, puteţi găsi produse tradiţionale alimentare, preparate din carne, brânzeturi, zacuscă, dulceţuri şi siropuri naturale din fructe, turtă dulce, ulei presat la rece sau miere, dar și alte articole realizate de meșteșugarii clujeni precum costume populare sau vase ceramice.

Între 3-7 iulie, în fiecare zi între 16.00 – 20.00, Festivalul Cluj – Suwon le oferă vizitatorilor din Piața Unirii demonstrații de meșteșuguri coreene și românești, precum și posibilitatea de a se fotografia îmbrăcați în costume tradiționale coreene. Îmbrăcând HanBok-ul coreean, clujenii vor avea ocazia să facă o călătorie imaginară la celălalt capăt al pământului, în orașul fortăreței Hwaseong – monument UNESCO al orașului înfrățit. De asemenea vizitatorii vor putea obține exemplare caligrafiate cu numele lor, realizate în limba coreeană, prin sprijinul Open Bridge Consortium-Korea Center. 

În data de 3 iulie ora 17.00 în Piața Muzeului va avea loc o demonstrație culinară, prin prezentarea unui produs gastronomic gigantic, numit bibimbap, fel tradițional coreean realizat de bucătari-șefi din Coreea de Sud în colaborare cu bucătari clujeni de la restaurantul ”Memo 10”.  De asemenea, zilnic, în perioada 4-7 iulie, în zona Parcul Central vizitatorii vor putea experimenta gusturi coreene, prin preparate tradiționale propuse de bucătarii coreeni.  

În data de 4 iulie, de la ora 11.00 la Bastionul Croitorilor, va avea loc vernisajul unei expoziții de fotografie contemporană a unor artiști din Coreea de Sud. 

De asemenea, prezența culturii coreene va fi simțită și în cadrul unor concerte speciale în programul Festivalului ”Jazz in the Park”, primul în data de 4 iulie 22.30, în Parcul Central, unde va concerta cunoscuta trupă sud-coreeană DSM. 

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook