Ziarul Transilvan

Cluj: După 50 de ani, o lucrare de Cornel Brudașcu este prezentată publicului

Data: 14/03/2022
Categoria: ,
Autor: Ochiul Clujean
Distribuie mai departe

În perioada 14-18 martie 2022, la Galeria Quadro din Cluj-Napoca, în cadrul expoziției „Szabó  Tamás: Apropiere. Fotografii-portret din anii 1970-1980”, va fi expusă lucrarea intitulată Portretul  sculptorului Mircea Spătaru (1970), aparținând artistului Cornel Brudașcu, care este prezentată după  cinci decenii de la ultima sa expunere publică. 

Lucrarea a fost realizată în 1970 și a participat în premieră, în 1973, la concursul de portrete  organizat la Cagnes-sur-Mer, prin intermediul Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Comitetului  de Stat pentru Cultură și Arte al României, iar ulterior expoziției, aceasta nu a mai fost returnată  artistului.  

În anii 2000, unul dintre colegii artistului Cornel Brudașcu, pictorul Nicolae Maniu, a observat  că lucrarea se afla expusă în spațiile Ambasadei României în Franța, avizându-l pe autor în acest sens.  În urma unor cercetări, nu s-au putut determina împrejurările prin care lucrarea ajunsese să facă parte  din inventarul Ambasadei României în Franța, astfel încât a rămas în continuare în patrimoniul  acesteia. În anul 2019, la inițiativa autorului și a Fundației Plan B din Cluj-Napoca, lucrarea a fost  împrumutată de la Ambasada României în Franța pentru a fi expusă. Cu acest prilej, această operă de  artă a fost restaurată (pe cheltuiala artistului), starea de conservare fiindu-i afectată în decursul  timpului. 

Observând contextul în care a fost creată, lucrarea Portretul sculptorului Mircea Spătaru a  artistului Brudașcu reprezintă o perioadă experimentală, cu o tematică și o calitate artistică  remarcabile, stârnind, astfel, un interes deosebit din partea specialiștilor în arta contemporană. La  momentul de față, artistul, susținut de Fundația Plan B din Cluj, a solicitat oficial Ambasadei  restituirea lucrării, pentru a avea din nou oportunitatea de a o expune în mediile artistice de profil și  pentru a crea, astfel, o panoramă mai completă a activității sale artistice, considerând că această operă  aparține patrimoniului spiritual local și este demnă de a fi expusă într-un cadru muzeal. 

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim că personajul reprezentat în această lucrare este tocmai  prietenul artistului, regretatul sculptor Mircea Spătaru, lucrând în atelier, fiind evocată astfel o valoare  sentimentală deosebită. Prezentarea lucrării în expoziția curentă cu caracter documentar de la Galeria  Quadro este motivată de prezența imaginii fotografice după care artistul Brudașcu și-a realizat  lucrarea. Expoziția reușește să (re)aducă în atenția publicului memoria scenei de artă din Clujul anilor  ’70-’80. 

Astfel, printre numeroasele portrete din expoziția „Apropiere. Fotografii-portret din anii 1970- 1980”, curatoriată de Xenia Tinca și Hunor Vécsei, regăsim figuri proeminente ale lumii artistice  clujene, surprinse de artistul fotograf Tamás Szabó, fie în contexte familiale sau destinate relaxării,  fie în mediul de lucru. Între aceste fotografii regăsim atât portretul lui Mircea Spătaru, cât și cel al lui  Cornel Brudașcu. Prin inserția lucrării „Portretul sculptorului Mircea Spătaru”, adăugăm o nouă  interpretare conceptului de apropiere, întărindu-se în acest fel dialogul dintre cele două medii  artistice: fotografia și pictura. 

FUNDAȚIA PLAN B 

Str. Avram Iancu 1,  Cluj-Napoca, RO contact@plan-b.ro www.plan-b.ro 

Cu sprijinul 

Cornel Brudașcu (Tușa, 1937) este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”  din Cluj, a participat la numeroase expoziții colective și a deschis expoziții personale în țară și în  străinătate, inclusiv în Statele Unite (Virginia, Carolina de Nord). S-a remarcat în anii ’70 prin  lucrările sale de factură hiperrealistă, impunându-se în rândul artiștilor neoavangardei românești,  experimentată în mediul picturii. Cornel Brudașcu este mentorul unei generații de artiști formați la  Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca aflați acum în plină afirmare pe plan internațional și  reperați de critică drept descendenții „Școlii de la Cluj”. 

Lucrarea va putea fi vizionată în perioada 14-18 martie 2022 la Galeria Quadro din Cluj Napoca, str. Samuil Micu nr. 7, între orele 10-18.

 

Salvează numărul  WHATSAPP  0752460950 și trimite-ne poze sau video de la  evenimentele la care ești martor ocular.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de FACEBOOK

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA *

stiri & ziare online
 Copyright © 2017 OchiulClujean.ro. Toate drepturile rezervate.
chevron-down